Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πάσχα στην Κέρκυρα


«Τα πιο όμορφα κορίτσια τα’δα στην Παλιοκαστρίτσα, και τα ψάρια τα πιο φρέσκα τα’χει μόνο η Μπενίτσα…»



Πάσχα στην Κέρκυρα!!! Τι πιο παραδοσιακό από το Πάσχα στο νησί των Φαιάκων, το νησί με τις 25 φιλαρμονικές (μπορεί και περισσότερες), το νησί του Άγιου Σπυρίδωνα του θαυματουργού! Τι να πρωτοδείς και που να πρωτοπάς! Στο Αχίλλειον, το παλάτι της πριγκίπισσας Σίσσυ, στο παλιό φρούριο, στο νέο φρούριο, να χαθείς στα καντούνια της παλιάς πόλης με τις μπουγάδες να κρέμονται από πάνω σου, στο καμπιέλο με το ονομαστό πηγάδι ή να κάνεις βόλτες στο Λιστόν που μαζί με την πάνω πλατεία είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Αυτά είναι λίγα από τα μέρη που μπορείς να δεις το Πάσχα γιατί αν πιάσουμε καλοκαίρι τότε 2 βδομάδες δεν σου φτάνουν για να γυρίσεις τις καταπράσινες παραλίες του νησιού με τα γαλαζοπράσινα νερά και την χρυσή άμμο.


 

Αρχίζοντας από τον επιτάφιο της μεγάλης Παρασκευής όπου ανάβουν τα μοβ φαναράκια στους δρόμους της παλιάς πόλης και κρεμάνε όλοι τα μοβ λάβαρα από τα μπαλκόνια, μπαίνεις στο πνεύμα των ημερών. Οι φιλαρμονικές να παίζουν μελαγχολικά εμβατήρια και ο επιτάφιος να κλείνει με τους ήχους της χορωδίας να ψάλουν το «ώ γλυκή μου έαρ».














 


Η συνέχεια, το Μεγάλο Σάββατο το πρωί με την περιφορά του Αγίου. Όταν λέμε Άγιος στην Κέρκυρα, η αναφορά είναι στον Άγιο Σπυρίδωνα και μόνο, στο όνομα του οποίου οι Κερκυραίοι ορκίζονται (αλήθεια σου λέω μα τον Άγιο), βρίζουν (τον Άει Σπυρίδωνά σου) κάνουν καθημερινές αναφορές (με κούρασες μα τον Άγιο). Το μεγάλο Σάββατο το σώμα του περιφέρεται στην πόλη με την συνοδεία της μελαγχολικής μελωδίας του Αμλέτου ενώ μετά μένει ανοιχτό στον ναό για προσκύνημα από τους πιστούς.








Στις 11 το πρωί γίνεται η πρώτη ανάσταση με το σπάσιμο των γνωστών μπότιδων (κανάτια) και το πέταγμα μέσα στο βαρέλι με το νερό όποιου άτυχου περνάει εκείνη την ώρα από εκεί.
Η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με πυροτεχνήματα που κρατάνε κοντά στο Τέταρτο και φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Λιστόν.
Έχοντας τελειώσει η νηστεία μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα εκλεκτά κερκυραϊκά πιάτα, το Σοφρίτο, την παστιτσάδα, το μπουρδέτο καθώς να φάει γλυκό κουμ κουάτ και να πιει το αντίστοιχο λικέρ.

Όπως καταλαβαίνετε, οι λόγοι πολλοί για να κανονίσετε μια εκδρομή στην όμορφη Κέρκυρα, και όλοι πρέπει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους να κάνουν Πάσχα εκεί για να νοιώσουν το ιδιαίτερο άρωμα της. Του χρόνου πάλι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου